Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Március 15
  2015-03-14 20:00:06, szombat
 
 










MÁRCIUS 15


Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.







Történelmi előzmények



Az 1848 március 15.-én kitört forradalom és szabadságharc nem volt előzmény nélküli. Abban az időben a Magyar Királyság és az Osztrák Császárság együttesen alkotta az Osztrák- Magyar Monarchiát. Közös uralkodója volt a két országnak, aki a Habsburg-házból került ki. Bár volt magyar Országgyűlés, ennek nyelve először a latin, majd a német lett. A magyar rendek törekedtek az önállóságra, próbáltak engedményeket elérni az uralkodónál, kevés sikerrel. Egymásba értek a háborúk, amit a magyar társadalom minden rétege megszenvedett. Az uralkodók is érezték ennek a helyzetnek a visszáságait, ezért engedményeket tettek: Mária Terézia bevezette a Ratio Educationis-t, (az oktatás rendszere), ami egységesítette a középfokú oktatást, így minden 7-13 éves gyermeknek iskolába kellett járnia. II. József - akit a magyarok "kalapos királynak hívtak", mert nem koronáztatta magyar királlyá magát -, könnyített a jobbágyok helyzetén, csökkentette adóterheiket.

1789-ben kitört a francia forradalom, ennek eszméje hatással volt a magyar értelmiségre is, egyre erősebbé vált az uralkodó iránti gyűlölet. Ezt növelte, hogy a háborúk miatt II. József a magyar nemességet is meg akarta adóztatni, így már a király trónfosztásáról is tárgyaltak a magyar nemesek. Amikor Franciaország hadat üzent a Habsburg Birodalomnak, az akkori király, I. Ferenc hadisegély nyújtására kötelezte a magyarokat, embert és pénzt követelt. 1805-ben a háború elérte hazánk területét, a franciák átlépték a határt. Napóleon 1809 májusában felszólította a magyar nemességet, hogy szakadjanak el a Habsburg Háztól és támogassák Franciaországot. Ezt a nemesek nem tették meg, mivel féltek attól, hogy elveszítik kiváltságaikat.

1815-ben Waterloo-nál Napóleon vereséget szenvedett, ezzel véget ért a háború, ezzel a magyar termékek iránti kereslet is csökkent, a pénz is értékét vesztette.

1825-ben összeült az Országgyűlés, ahol a magyar nyelv használatának ügye volt a központi kérdés. Ekkor született döntés a Magyar Tudományos Akadémia felállításáról, amihez gróf Széchenyi István egy éves jövedelmét ajánlotta fel. 1830-ban jelent meg Széchenyi Hitel című műve, amiben Magyarország gazdasági és társadalmi átalakulásának programját fogalmazta meg.

1832-ben Kossuth Lajos megjelentette az Országgyűlési Tudósítások című lapot, amelyből értesülhetett az ország népe a tanácstermekben folyó vitákról. Az egyre erősödő reformmozgalmat az uralkodó -ekkor már V. Ferdinánd - és környezete nem nézte jó szemmel, ezért sok magyar vezetőt börtönbe záratott.

A reformmozgalom erősödését azonban nem tudta megakadályozni. 1847 nyarán megalakult az ellenzéki Párt, aminek elnöke gróf Batthyány Lajos lett. Programjukat az ellenzéki nyilatkozatot, Deák Ferenc fogalmazta meg. Követelték a Parlamentnek felelős magyar kormány létrehozását, a sajtószabadságot, az egyesülési és gyülekezési szabadságot, Erdély Magyarországhoz csatolását, a közteherviselés bevezetését, a törvény előtti egyenlőség bevezetését valamint, hogy a nép is képviseltethesse magát a törvényhozásban és a helyhatósági választásokon. AZ Ellenzéki Nyilatkozat a márciusi forradalom programjává vált.

Franciaországban 1848 februárjában, Bécsben 1848 március 13.-án kitört a forradalom.












Mi történt 1848 március 15.-én?



A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is. 15.-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.







A nagy nap krónikája



Link


Az előző napi terveknek megfelelően reggel hat és nyolc óra között a Dohány és Síp utcák sarkán álló ház első emeletén, ahol Petőfi Sándor és felesége bérelt szobát, ő maga, a költő, Jókai Mór, Vasvári Pál és Bulyovszky Gyula tanácskozik a teendőkről. Jókai és Bulyovszky egy proklamációt szerkeszt, mely a 12 pontot is magában foglalja. Ezután mind a négyen az Urak utcájába mennek, ahol a Libasinszky ház földszintjén lévő Pilvax kávéházat - mely a nemsokára bekövetkező események tiszteletére kapja majd a Szabadság csarnoka nevet - bérli egy Fillinger nevű kereskedő. Itt Jókai felolvassa a proklamációt, Petőfi pedig elszavalja március 13-án megírt versét, a Nemzeti dalt.

Erről Petőfi így ír a naplójában: "Én Nemzeti dalomat szavaltam el; s mind a kettő riadó tetszéssel fogadtatott."

Innen indultak szakadó esőben 10-15-en, az orvosi egyetem elé, ahol Petőfi újra elszavalja versét, Jókai pedig a proklamációt olvassa fel a medikusoknak, akik közül jó néhányan csatlakoznak hozzájuk. Az Egyetem utcán végigvonuló, 3-400 főre duzzadt tömeghez folyamatosan csatlakoznak az emberek. Az Egyetem térre érkezve, az összegyűlt tömeg miatt jogászok és a politechnikusok berekesztik óráikat. Itt a menetrend ugyanaz: Petőfi a versét szavalja, Jókai felolvassa a proklamációt. A hallgatók csatlakoznak a felvonulókhoz, s az immáron kb. 5000 fős tömeg 11.30 körül érkezik a Szép és a Hatvani utcák sarkán álló Horváth házhoz, amelyben a Landerer és Heckenast nyomda működik. Petőfi, Jókai, Irínyi József, Degré Alajos, és Vidats János bemennek, és Landerer Lajostól, az egyik tulajdonostól a 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatását követelik. Landerer némi ellenállás, s a fiataloknak odasúgott segítő instrukciók után beleegyezik ebbe, majd bezáratja magát a főnöki irodába. Míg folyik a két mű folyamatos szedése és nyomtatása, a zuhogó esőben kint várakozó tömeget alkalmi szónokok buzdítják. Mikor végre elkészülnek az első példányok, Petőfi a Nemzeti dalt, Irínyi a 12 pontot olvassa fel az izgatottan várakozó tömegnek, majd a többi nyomtatványt a nép közé szórják.

Dél körül a vezérszónokok feloszlatják a tömeget azzal, hogy ebéd után 15 órára gyűljenek össze a Nemzeti Múzeumhoz népgyűlésre.

Délután a múzeumnál már kb. tízezer ember gyűlik össze, ahol Vasvári és Irínyi szónokol - a közhiedelemmel ellentétben Petőfi itt nem szaval -, csak egy kisebb beszédet mond. Elhatározzák Táncsics Mihály kiszabadítását a budai vár helytartótanácsi börtönéből, majd hatfős bizottságot választanak (Petőfi, Jókai, Irínyi, Vasvári, Irányi Dániel és Bulyovszky) a Pest Város Tanácsával való tárgyalásra.

A városházához igyekvő tömeghez ekkor csatlakozik Klauzál Gábor és Nyáry Pál, hogy lecsillapítsa a radikalizálódó tömeget és átvegye a mozgalom irányítását.

A később "márciusi ifjaknak" nevezett fiatalok átengedték a vezetést a mérsékelt liberálisok vezéregyéniségeinek, akik ismertebbek és elfogadhatóbbak voltak a polgárok számára.

A városházán a két liberális politikus és a fiatalok bizottsága a tanáccsal a 12 pontról vitatkozik, melyet nagy nehezen el is fogadnak, mivel a tanácsterembe tóduló 300 fő, valamint az épület előtt várakozó 10-15 000 ember annyira megrémítette a városi tanács vagyonos polgárait, hogy nem csak hogy a 12 pontot írták alá és csatlakoztak a követelésekhez, hanem a forradalom itt létrejött választmányának vezető bizottságába is jelölték képviselőiket.

Az egyik nyomtatott példányt aláírják és lepecsételik, majd fél öt körül megválasztják a 13 tagú Rendre Ügyelő (Közbátorsági) Választmányt: Irínyi, Petőfi, Vasvári, a radikálisok közül, Nyáry, Klauzál és Egressy Sámuel a liberális nemesek képviseletében, s végül a liberális városi polgárságból Rottenbiller Lipót alpolgármester (ő lesz a megbízott elnök, noha az igazi vezéregyéniség Nyáry volt), Kacskovics Lajos főjegyző, Staffenberger István szószóló, Molnár György gombkötőmester, Tóth Gáspár szabómester (Petőfi egyik mecénása) és Gyurkovics Máté szűcsmester.

Ezután a városháza tanácstermét és az egész épületet is Petőfiék rendelkezésére bocsátották.

A nép és a bizottmány tagjai a hajóhídon átmennek a budai várba, s az Úri utcában álló Helytartótanács elé terjeszti Nyáry, Klauzál és Rottenbiller a 12 pontot, ismertetik az eddigi történéseket. A bécsi forradalomtól és a majdnem húszezres kavargó sokaságtól megrémült tanács alelnöke, gróf Zichy Ferenc fél hat körül mindenbe beleegyezik: eltörlik a cenzúrát, a sajtó ellenőrzését a sajtótörvényig egy bizottság látja el, s nem vetik be a katonaságot a rend helyreállítására, amelyet ezentúl az 1500 főre szaporítandó pesti polgárőrség fogja ellátni.

Délután hat órakor kiszabadul börtönéből Táncsics (eredetileg Stancsics Mihály, aki a nap emlékére változtatta Táncsicsra a nevét), akit feleségével együtt diadalmenetben, polgárok által önként húzott hintóban visznek a pesti Váci utcában álló "A Nádorhoz" címzett fogadóhoz, ahol a tulajdonostól ingyenszállást kap.

Este kivilágítják a várost, 19 órakor a nép által már előzetesen kívánt Bánk bán előadását szakítja meg a Nemzeti Színházba betóduló sokaság. Eléneklik a Himnuszt, a Szózatot, s számos egyéb dalt, Egressy Gábor a Nemzeti dal elszavalása után más verseket ad elő. Ugyanekkor a Rendre Ügyelő Választmány 22.30-ig a városházán ülésezik, s két határozatot szerkesztenek, melyek másnap reggel már kinyomtatva láthatók szerte a városban (a polgárőrség bővítése, illetve a helytartótanácsnál elért eredmények).







A Kokárda



Március 15.-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára. Ez a hagyomány a francia forradalom nyomán keletkezett, a magyar szabadságharcosok viseltek először nemzeti színű szalagot.







Kormorán - Nemzeti dal

Link



1848. március 15

Link



Emeld fel fejedet Magyarország! /Ébredj Magyarország/

Link



Kossuth Lajos azt üzente

Link


Szeleczky Zita - Föl a Szent háborúra

Link

Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


Link



AHOL JÓ MAGYARNAK LENNI

Link


Ez az ország a te hazád...

Link


Wass A. üzenete márc 15-re

Link


Kossuth Lajos hangja fonográffelvételen /1890/
/Igaz egy kicsit rossz minőségű, de eredeti, 1890-ben készített fonográffelvétel Kossuth Lajossal/

Link


Link


Boross Ida - Honvágydal // Egy dal a történelemből...
/A dalt 1956. október 23-án délelőtt (!!!) vette fel Budapest 1. (Kossuth Rádió). Nemcsak a SZER, hanem RLx (Radio Luxemburg) és a Deutsche Welle (továbbá Radio Canada, Voice of America, Ausztrál Magyar Rádió, Radio of Canada Toronto, stb. is játszotta rendszeresen). És a Magyar Rádió is, még Boross Ida emigrálása után is: ezzel akarták hazacsábítani az emigránsokat. Elég csekély sikerrel.../


Link


















 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: helyreállítására, képviseltethesse, helytartótanácsi, franciaországban, fonográffelvétel, sajtószabadságot, helytartótanács, választmányának, tanácstermekben, franciaországot, törvényhozásban, közteherviselés, reformmozgalmat, elfogadhatóbbak, magyarországhoz, politechnikusok, trónfosztásáról, reformmozgalom, átalakulásának, rendelkezésére, ingyenszállást, felállításáról, megfogalmazott, egységesítette, követelésekhez, követeléseiket, kiszabadítását, radikalizálódó, megakadályozni, sajtótörvényig, gombkötőmester, alpolgármester, kiváltságaikat, képviseletében, közhiedelemmel, vezéregyéniség, magyar szabadságharc, 1848 március, német lett, magyar rendek, magyar társadalom, oktatás rendszere, középfokú oktatást, jobbágyok helyzetén, francia forradalom, magyar értelmiségre, uralkodó iránti, háborúk miatt, magyar nemességet, király trónfosztásáról, magyar nemesek, akkori király, Magyar Királyság, Osztrák Császárság, Osztrák- Magyar Monarchiát, Mária Terézia, Ratio Educationis-t, Amikor Franciaország, Habsburg Birodalomnak, Habsburg Háztól, Waterloo-nál Napóleon, Magyar Tudományos Akadémia, Széchenyi István, Széchenyi Hitel, Kossuth Lajos, Országgyűlési Tudósítások, Batthyány Lajos, Deák Ferenc, Erdély Magyarországhoz, Ellenzéki Nyilatkozat, Pilvax Kör, Petőfi Sándorral, Jókai Mórral, Vasvári Pállal, Landerer Lajos, Heckenast Gusztáv, Irinyi József, Nemzeti Dal-t, Nemzeti Múzeum, Táncsics Mihályt, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Bulyovszky Gyula, Erről Petőfi, Irínyi József, Degré Alajos, Vidats János, Landerer Lajostól, Nemzeti Múzeumhoz, Elhatározzák Táncsics Mihály, Irányi Dániel, Pest Város Tanácsával, Klauzál Gábor, Nyáry Pál, Rendre Ügyelő, Egressy Sámuel, Rottenbiller Lipót, Kacskovics Lajos, Staffenberger István, Molnár György, Tóth Gáspár, Gyurkovics Máté, Zichy Ferenc, Stancsics Mihály, Nemzeti Színházba, Egressy Gábor, Rendre Ügyelő Választmány, Ébredj Magyarország, Szeleczky Zita, AHOL JÓ MAGYARNAK LENNI, Wass, Kossuth Lajossal, Boross Ida, Kossuth Rádió, Radio Luxemburg, Deutsche Welle, Radio Canada, Ausztrál Magyar Rádió, Canada Toronto, Magyar Rádió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szabolcska Mihály – Ákác...  Julian Brass gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes délutánt kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Hiányzik  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Png csokor  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Png férfi  Németh László tollából  Kaffka_Margit  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szívem  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Tavaszi kép  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Fekete István - Akác  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png lepke  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Szívem tiéd  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png virág  Alázat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Reggel van  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  Elköszönt  Png fotel  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png nő 
Bejegyzés Címkék
magyar szabadságharc, 1848 március, német lett, magyar rendek, magyar társadalom, oktatás rendszere, középfokú oktatást, jobbágyok helyzetén, francia forradalom, magyar értelmiségre, uralkodó iránti, háborúk miatt, magyar nemességet, király trónfosztásáról, magyar nemesek, akkori király, háború elérte, franciák átlépték, magyar termékek, magyar nyelv, központi kérdés, éves jövedelmét, ország népe, tanácstermekben folyó, egyre erősödő, uralkodó -ekkor, reformmozgalom erősödését, ellenzéki Párt, ellenzéki nyilatkozatot, közteherviselés bevezetését, törvény előtti, helyhatósági választásokon, márciusi forradalom, bécsi forradalom, magyar radikális, összegyűlt tömeg, előző napi, proklamációt szerkeszt, nemsokára bekövetkező, kettő riadó, orvosi egyetem, proklamációt olvassa, politechnikusok berekesztik, menetrend ugyanaz, versét szavalja, hallgatók csatlakoznak, egyik tulajdonostól, fiataloknak odasúgott, főnöki irodába, zuhogó esőben, első példányok, izgatottan várakozó, többi nyomtatványt, vezérszónokok feloszlatják, tömeget azzal, közhiedelemmel ellentétben, kisebb beszédet, városházához igyekvő, radikalizálódó tömeget, mozgalom irányítását, mérsékelt liberálisok, polgárok számára, fiatalok bizottsága, tanácsterembe tóduló, épület előtt, városi tanács, egyik nyomtatott, radikálisok közül, liberális nemesek, liberális városi, megbízott elnök, igazi vezéregyéniség, városháza tanácstermét, egész épületet, bizottmány tagjai, hajóhídon átmennek, budai várba, eddigi történéseket, bécsi forradalomtól, majdnem húszezres, sajtó ellenőrzését, bizottság látja, rend helyreállítására, 1500 főre, pesti Váci, tulajdonostól ingyenszállást, városházán ülésezik, polgárőrség bővítése, magyar szabadságharcosok, alábbi Link, kicsit rossz, dalt 1956, helyreállítására, képviseltethesse, helytartótanácsi, franciaországban, fonográffelvétel, sajtószabadságot, helytartótanács, választmányának, tanácstermekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3710
  • e Hét: 23529
  • e Hónap: 63350
  • e Év: 241225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.